Evinizde sıfır atığa başlamak için 6 öneri

Geçtiğimiz hafta sıfır atığa başlamak için çantanızda taşıyacağınız 4 şeyi ele almıştık. Bu hafta ise sıfır atık felsefesini eve taşıyalım.

Unutmamak da fayda var; sıfır atık demek evden hiç bir çöp çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Bu atıklarımızı minimuma indirmemizi sağlayacak bir yaşam tarzı aslında.

Bu yaşam tarzı içerisinde alışkanlıklarımıza bakıp, atık çıkaranları değiştirecek adımları içeriyor.

Evlerinde sıfır atık yaşam tarzını uygulayacaklar içinse 6 önerim var:

1. Eve taşıdıklarınızı en aza indirmeye çalışın

Eğer kapınızdan daha az şey içeri girerse, evinizi kontrol etmek daha kolay olur. Bu yiyecekler, elbiseler, oyuncaklar, aksesuarlar gibi tüm aldığımız şeyler için geçerli.

Geçtiğimiz hafta da bahsettiğimiz Bea Johnson, kitabında taşınmaya karar verdiklerinde eşyalarının %80’ini depoya kaldırdıklarını ve bir süre sonra bu eşyaları özlemediklerinden bahsediyor.

Bazen eşyalar evimize girdiğinde kendisi bir yaşam tarzı oluşturabiliyor. Bizim sormamız gereken ise bu eşya ve getirdiklerine bizim gerçekten ihtiyacımız olup olmadığı.

2. Alışverişinizi yeniden kullanılabilir çanta ve kaplar ile yapmaya çalışın

Genelde pazarlarda bu şansı yakalamak mümkün. Toplu bir şekilde bakliyat veya turşu gibi ürünleri alırken kendi kavanoz veya kabınızı verebilirsiniz.

Diş macunu ve kozmetik ürünlerini de geri dönüştürülebilir ambalajlarda bulmak artık daha kolay. Ama et ve peynir gibi ürünlerde bunu yapmak biraz zor olabilir. Gene de siz önermekten çekinmeyin.

Bir başka öneri de kullandığınız kapların boş ağırlığını yani darasını üzerlerine yazmanız. Alışverişler bu şekilde çok daha hızlı gerçekleşiyor.

3. Gereksiz promosyon ürünlerine hayır deyin

Bu durum artık sadece ucuz plastik ürünlerinde değil, bez çantalar için bile geçerli bir duruma geldi.

Marketlerde veya etkinliklerde size sunulacak promosyon ürünlerinizi alıp evinize getirmek gereksiz bir kalabalığa yol açabilir.

Gene de kibarlığı elden bırakmayıp, bu ürünü neden almadığınızı açıklayabilir, çok zorda kalırsanız bu ürünü gerçekten ihtiyacı olan bir arkadaşınıza verebilirsiniz.

4. Evde sefer tasınız bulunsun

Bazen çevre dostu bir yaşam eski kültürlerin geri gelmesi de demek. Evde güzelce bir yemek yaptıktan sonra düşündüğünüzden fazla kaldıysa, bunu sefer tasınıza koyarak dışarıda yemek yemeye tercih edebilirsiniz.

Sefer tası illa eski tarzını koruyacak diye bir kaide de yok. Modern tasarımlı sefer tasları ile aslında büyükçe ve sağlam bir kap hatta bir kavanoz bile “sefer tası” kültürünün bir parçası olabilir.

5. Sevdiğiniz bazı ürünlere artık hoşçakal demenin vakti geldi

Sürekli aldığınız ürünlerin sıfır atık yaşam tarzına uygun alternatifleri varsa artık bu ürünlere geçmenin zamanı geldi.

Benim için bu değişiklik özellikle sevdiğim ve uzun zamandır kullandığım bir parfüm yerine, sevdiğim başka bir markanın yeniden doldurulabilir kolonya şişesine geçerek oldu.

Artık zaten geri dönüşümlü cam kapta olan bu ürünü, gönül rahatlığı ile mağazaya getiriyor ve kolonyamı dolduruyorum.

6. Elinizdekileri kullanın

Belki de en önemli öneri. Sıfır atık yaşam tarzına geçerken, evdekilerden bir anda kurtulmak bu yaşam tarzına uygun değil.

Daha önceden aldığınız ürünler için zaten bir kaynak kullanılmış durumda. Bu ürünü bitene kadar kullanmak ve mümkünse geri dönüştürmek çevre dostu bir tüketici olarak sorumluluğunuz.

Değişimleri size en uygun anda yapmanız, daha sağlam bir dönüşümün de temeli olacaktır.

 

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton’da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç’te Uppsala Üniversitesi’nde Sürdürülebilirlik üzerine yüksek lisans yaptı. Teknoloji, bireysel değişim ve akıllı politikalar ile küresel ısınmaya çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Fallout, Batman ve Yüzüklerin Efendisi’nin yeri onun için bir başka.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy