50 Aktivist köy öğretmeni 5000 çocuğa sıfır atık eğitimi verdi.

Yeşil Karıncalar Köy Okullarında…

50 aktivist köy öğretmenimiz sayesinde  Yeşil Karıncalar / Bir Sıfır Atık Oyunu,  29 ilin 50 ilçesine bağlı köyünde 5000’nin üzerinde çocukla buluştu. Proje süresince Dönüşüm Derneği ve Uğur Böcekleri Derneği ortaklığıyla öğretmenlerimize sıfır atık eğitimleri ve Yeşil Karıncalar / Bir Sıfır Atık Oyunu eğitim kitleri ile eğitim verildi.

Yeşil Karıncalar

Yeşil Karıncalar / Bir Sıfır Atık Oyunu Eğitim Kiti

AB Sivil Düşün Programı Aktivist Desteği ile​ Dönüşüm Derneği Kurucusu​ Niyazi Selçuk tarafından geliştirilen “Yeşil Karıncalar/Bir Sıfır Atık Oyunu eğitim kiti”yle 50 köy öğretmenine eğiticinin eğitimi ve ‘Sıfır Atık’ eğitimleri verilerek​,​ ​her öğretmene bir eğitim kiti temin edilmiştir. Çevrimiçi olarak düzenlenen eğitimler ​iki günlük eğitim programı ile verilmiştir.

Aktivist Öğretmen Projesi

Anafartalar İlkokulu -Mardin Artuklu

Dünyamızın hızla ısınmasına hepimizin davranışları ve tüketim alışkanlıkları etki ediyor. İklim krizinde bireyin rolünü ve iklime etkisinin topluma aktarılmasında eğitimcilerin ​sorumluluğunu önemsiyoruz. ​Bu eğitim kiti ve beraberinde verilen eğitimci programlarıyla, öğretmenler​ aracılığıyla çocuklara ulaşmayı önemsedik. Çocuklar aracılığıyla da ailelere ulaşarak toplumsal bir çevre​ ve iklim​ bilincinin oluşmasına katkıda bulunduk. Bireysel yaşam şeklimizin ve tüketim biçimimizin doğaya, iklime etkilerini anlamak ve bunları değiştirmek için yapabileceklerimizi deneyimlemek üzere bir eğitim programı olarak sunulmuştur.

Aktivist Öğretmen projesi

Yeşil Karıncalar / Bir Sıfır Atık Oyunu

Şehirdeki çocuklar çevre eğitimine daha kolay ulaşabilirken köydeki çocukların çevre eğitimine ulaşmasının önündeki engelleri kaldırmak adına projemizi köy okullarına taşıdık. Proje çağrısını duyarlı aktivist ruhlu öğretmenleri bulmak adına “50 Aktivist Köy Öğretmeni Aranıyor!” başlığıyla duyurduk. 200’ün üzerinde başvuru aldık. Başvuru koşullarını sağlayan 50 aktivist köy öğretmeni ile eğitimlere başladık. Eğitimlerini tamamlayan köy öğretmenlerimiz sadece kendi sınıflarında değil tüm okulun sınıflarında aldıkları eğitimleri yaygınlaştırmışlardır.

Aktivist Öğretmen

Karacadağ İlkokulu/ Siverek / Urfa

Bu eğitim, Dönüşüm Derneği ile Uğur Böcekleri Derneği işbirliğiyle
gerçekleştirilmiştir.

Bu oyun projesi Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Avrupa
Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla Niyazi
Selçuk’a aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

Niyazi Selçuk – Sanat Eğitmeni

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi
Bölümü Resim Öğretmenliği Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldu. 2003 yılında
İsveç’teki Gotland Art School Kültürel Köprü Projesi’ne katıldı. 2009 yılında
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema-Televizyon Bölümü’nde
yüksek lisansını tamamladı. 1998-2003 yılları arasında Borusan Kültür ve Sanat
Merkezi “Müziğin Rengi” sanat atölyesi koordinatörlüğünü üstlendi.

2003-2006 yılları arasında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) “Düşler Atölyesi”
projesinde eğitim koordinatörlüğü ve ‘Eğiticinin Eğitimi’ eğitimlerini verdi. Aynı
zamanda birçok eğitim kurumunda farklı yaş gruplarına yönelik ve
“multidisipliner sanat” anlayışıyla eğitim programları geliştirerek uyguladı.

2008-2014 yılları arasında eğitim verdiği kurumlarda çocuklara atıklarını
yerinde ayrıştırma alışkanlığını kazandırmak amacıyla ekoloji ve geri dönüşüm
projesini geliştirdi ve uyguladı. Okullarda geliştirdiği ekoloji eğitim içeriklerini
eğitim modüllerine dönüştürerek yaygınlaştırmak amacıyla 2014 yılında
Dönüşüm Derneği’ni kurdu. Dönüşüm Derneği çatısı altında şirketlere ve eğitim kurumlarında sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda ekoloji, sıfır atık, geri
dönüşüm konularında eğitimler vermeye devam ediyor.

2019 yılında Yeşil Karıncalar/ Bir Geri Dönüşüm Hikâyesi kitabını
hazırladı. AB Sivil Düşün Programı Aktivist Desteği ile 2021 yılında Yeşil
Karıncalar/ Bir Sıfır Atık Oyunu eğitim kitini geliştirdi. Kamu ve özel eğitim
kurumlarıyla işbirliği yaparak, atıkların yerinde ayrıştırılması kültürünün ülke
çapında yaygınlaştırılması amacıyla eğitimler, seminerler vermeye ve eğitim
araçları geliştirmeye devam etmektedir.

50 Aktivist Köy Öğretmeni Aranıyor!(Yeni sekmede açılır)

14 Yaşındaki Korkusuz Aktivist(Yeni sekmede açılır)

Yeşile Dönüş Projesi(Yeni sekmede açılır)