Her yıl 2 ton plastik denize karışıyor olabilir.

ABD ve Kanada’da yapılan bir araştırma, sentetik ve doğal ipliklerden oluşan mikrofiberlerin, yıkadığımız çamaşırlar ile göl ve ırmaklara karıştığını ve mikroplastik kirliliğine yol açtığını gösteriyor.

Ocean Wise tarafından yapılan çalışma, bu iki ülkeden her yıl 968 ton yani 25 kamyon mikrofiberin su kaynaklarına karıştığını ortaya çıkardı.

38 farklı tekstil ürünü üzerinde yapılan araştırma, özellikle plastik bazlı polyester giysilerin çevreye en çok zarar veren ürün olduğunu gösteriyor.

Yapılan seçimlerin önemi büyük 

Ocean Wise yardımcı direktörü Dr. Peter Ross, bu araştırmanın, tüketicilerin seçimlerinin, üreticilerin seçebileceği çevre dostu tasarımların ve su yönetimi konusunda alınacak kararların önemini ortaya koyduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, mikrofiberlerin doğaya karışmasının önüne geçmek için elbiselerin gerçekten kirlendiği zaman yıkanmasını, hızlı moda ürünleri yerine kaliteli ürünleri tercih etmeyi ve soğuk suda yıkama yapmayı öneriyor.

Buna ek olarak, artık bazı çamaşır makinesi üreticileri makinalarına mikrofiber filtresi koymayı mümkün kılıyor. Hem üreticilerin, hem de tüketicilerin bu makinaları tercih ederek bu filtrelerin norm haline gelmesi önemli.

Mikroplastikler su kaynaklarını ciddi anlamda kirleten maddelerin başında geliyor ve bazı deniz canlıları da bu materyalleri gıdaya benzetip yiyorlar.

Bu yüzden hem üreticilerin, hem tüketicilerin hem de devletlerin bu konuda atacağı her adım büyük önem taşıyor.

Kaynak: Ocean Wise : link : https://assets.ctfassets.net/fsquhe7zbn68/4MQ9y89yx4KeyHv9Svynyq/8434de64585e9d2cfbcd3c46627c7a4a/Research_MicrofibersReport_191004-e.pdf

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton’da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç’te Uppsala Üniversitesi’nde Sürdürülebilirlik üzerine yüksek lisans yaptı. Teknoloji, bireysel değişim ve akıllı politikalar ile küresel ısınmaya çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Fallout, Batman ve Yüzüklerin Efendisi’nin yeri onun için bir başka.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy