BU MAHALLEDE ÇOCUKLAR ATIKLARI ‘SANAT’LA AYRIŞTIRIYOR

[:tr]

Anadolu Kavağı’nda Sıfır Atık” sloganıyla başlayan ‘Yeşile Dönüş’ projesiyle çocuklar her hafta farklı bir sanat disipliniyle atıkları ayrıştırmayı öğreniyor.

_TS12791

20160318_113052

 

 

 

 

 

 

 

Anadolu Kavağı’nda yaşayan çocuklar, Dönüşüm Derneği tarafından hazırlanan ‘Yeşile Dönüş’projesiyle ebeveynlerine geri dönüşümü öğreterek, geleceğine sahip çıkıyor. Mart ayında başlayan ve mayıs ayında sonra erecek olan Mesadet Taylan İlkokulu’nda ‘Anadolu Kavağı’nda Sıfır Atık’ sloganıyla başlayan projeyi Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı ve TEGV Genel müdürü Mete Meleksoy ziyaret etti.

Öğrencilerin sekiz haftalık bir eğitime tabi tutularak çöpleri yeniden ekonomiye kazandırmayı öğrendiği atölyeleri gezen Katırcı yaptığı açıklamada, gün geçtikçe dünyanın kirlendiğine dikkat çekerek, “Bunun için kullandığımız hiçbir şeyin atılmaması gerekiyor. Günümüz teknolojisinde en ağır atığın bile dönüşümü mümkün. Bunun için atıklarımızı mutlaka yerinde ayrıştırmalıyız. Şu anda çevre konusu öncelikli konumuz. Bu proje çok önemli ve değerli Beykoz Kaymakamlığı olarak destekliyoruz” diye konuştu.

TEGV Beykoz Öğrenim Birimi’nin desteğiyle hayata geçen proje ile ilgili bilgi veren Dönüşüm Derneği kurucularından Niyazi Selçuk ise dünyanın artık sınır tanımayan tüketimlere yetemez durumda olduğunu belirterek, “Oysa doğal kaynaklarımız sonsuz değil. Çocuklarımızın geleceği için hepimizin yapabileceği bir şeyler var. Bu sefer evlerimizden başlıyoruz” dedi.

Sekiz hafta sürecek eğitim boyunca 105 öğrenci ve ebeveynlerinde eğitim verileceğini ifade eden Selçuk projeyi şöyle anlattı: “Farkındalık atölyesi ile başlayacak projede, her hafta farklı bir sanat disiplini ile tanışan çocukların ve ebeveynlerinin yerinde ayrıştırmayı bir yasam biçimi olarak benimsetmeyi amaçlıyoruz. 105 öğrenci ve velileri aracılığıyla tüm mahalleliye ulaşarak Anadolu Kavağı’nda toplam 3 bin kişinin atıklarını yerinde ayrıştırma sürecine aktif dâhil etmeyi hedefliyoruz. Proje sonunda Anadolu Kavağı Mahallesi İstanbul’un “Sıfır” atıklı ilk mahallesi olma özelliğini taşıyacak.”

 

PEKİ NASIL?

Atıkların ayrıştırılması ve tekrar kullanılmasıyla hem enerji israfından kurtulmanın hem de doğaya en az zararı vermenin mümkün olduğuna dikkat çeken Selçuk, “Sağlıklı bir geri dönüşüm sisteminin ilk ayağı ise geri dönüştürülebilir atıkların yerinde ayrıştırılmasıdır” dedi.

Yerinde ayrıştırmanın, geri dönüştürülebilir atıkların, çöple karışıp kirlenmeden sınıflandırıp ayrılarak toplanması işlemi olduğunu vurgulayan Selçuk, şöyle devam etti: “Bizler, “Yeşile Dönüş Projesi” ile yerinde ayrıştırmayı önce çocuklara uygulamalı atölyelerle öğreterek tüm Anadolu Kavağı halkına projeyi benimsetmeyi amaçlıyoruz. Proje süresince çocuklar evden organik atıklarını okula getirerek kompost gübre yapmayı öğrenecekler. Proje sonunda okulda oluşturulan kompost gübreler organik sebze fideleri ile öğrenci ve ailelerine dağıtılarak “Kent Bahçeciliği” projemizin ilk adımı atılacaktır.”

 

20160318_113302

_TS12799

 

 

 

 

 

 

 

Dönüşüm Derneği[:]