Algea yosunundan çelik kadar sert malzeme üretti.

Bu malzeme hem güçlü hem de çok hafif olduğundan araba, uçak ve binalarda kullanılmak üzere üretiliyor.

Havuz veya denizlerde bazılarının kaçarak uzaklaştığı yosunlardan, biliminsanları çelik kadar sert ama ondan çok daha hafif bir materyal üretmeyi başardı.

 

Almanya’da bulunan Münih Üniversitesi’nde görevli Thomas Brück ve ekibi algea yosununun yağından karbon fiber üretecek yeni bir yöntem geliştirdi.

Bu malzeme hem güçlü hem de çok hafif olduğundan araba, uçak ve binalarda kullanılmak üzere üretiliyor.

Algea yosunundan “karbon” fiberler, üretim sırasında hem daha az enerji harcıyor, hem de çelik ve betona göre çok az bir karbon salımına yol açıyor.

 

Ama algeanin çevre dostu özellikleri sadece bununla kalmıyor. Algea yosunları büyüdükçe havadaki karbondioksiti emiyor ve karbon fibere dönüştürüldüğü zaman bu karbondioksit burada saklı kalıyor.

Türkiye’de de Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını yürüten, Dr. Berat Zeki Haznedaroğlu, yosunlardan biyodizel üretmekte. THY ile yapılan ortak proje çerçevesinde önümüzdeki yıllarda yosun biyodizelin jet yakıtına karıştırılması planlanıyor.

Haznedaroğlu, biyolojik yakıtların petrolde dışa bağımlılığı azaltacağını ve yosun kaynaklı biyodizelin bunda büyük bir pay sahibi olacağını belirtiyor.

Yürüttükleri proje ile hem tasarruf sağlanması hem çevre kirliliğinin azaltılması hem de enerji üretilmesi mümkün olduğunu belirten Haznedaroğlu, projelerinin sadece yakıtlarda değil, gıda ve ilaç gibi bir çok sektöre yayılacağını da belirtiyor.


Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton’da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden lisansından sonra İsveç’te Uppsala Üniversitesi’nde Sürdürülebilir Gelişme üzerine master yaptı. Son 5 yıldır çeşitli platformlarda güncel çevre haberleri ve şehirde sürdürülebilir yaşam hakkında içerikler hazırlamakta ve bu konularda eğitimler vermekte.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy