Yeşile Dönüş Projesi | Dönüşüm Derneği

Yeşile Dönüş Projesi

YesileDonusProjesi

YEŞİLE DÖNÜYORUZ!!!

Doğayla ilişkimizi sorgulama vakti gelmedi mi? Sizce de bu ilişki artık sadece insandan yana bir alış değil mi?

Her gün çöp kutularımızda biriktirdiğimiz atıklar çöp depolama alanlarına gönderilecek kadar değersiz mi?

Tüketiyoruz. Evimize alışveriş poşetleriyle dönüyor, aldıklarımızı kullandıktan sonra yiyecek atığını, plastiği ve kağıdı aynı yerde  biriktiriyoruz. Sonra da poşetin ağzını bağlayıp en yakın çöp kutusuna bırakıyoruz.

Burada bitmiyor. Tüketmeye devam ediyoruz. Bu kısır döngü ne yazık ki doğanın dönüşümüne katkıda bulunmuyor, tam tersi hem çöp dağları oluşturup gezegenimizi soluksuz bırakıyor hem kendi soluduğumuz havayı, içtiğimiz suyu ve besinimizi aldığımız toprağı tüketiyoruz.

Peki bu atıklarımızın hepsi gerçekten çöp mü yoksa doğadan ödünç aldıklarımız mı? Artık doğaya ve onun sunduklarına sahip olduğumuz yanılgısından kurtulalım; bunların geçici bir süre kullanıcısı olduğumuzu unutmayalım.

“İhtiyacımız olan kadarını ihtiyacımız olan süre boyunca” kullanalım. Sadece tüketen olmaktan çıkıp doğada kendiliğinden var olan dönüşümün bir parçası da biz olalım. Geri dönüşüm sürecini artık başlatmamız gerekiyor.

 Ama nasıl?

Doğaya olan borcumuzu ödemeye evimizden başlamaya ne dersiniz? Atıklarımızı ayırarak ilk adımı atalım. Biliyoruz ki her atık çöp değil.Çünkü biliyoruz ki atacağımız her adım gezegendeki varlığımızın da geleceğini belirleyecek. “Yeşile Dönüş” için attığımız her adımın yeryüzüne bir nefes olacağına inanıyoruz.

Doğa ve insanın yeniden buluşmasını sağlamak için Dönüşüm’e hazır mısınız? Hazırsanız aramıza bekliyoruz.

Proje içeriği

Derneğimiz tarafından hazırlanan “Yeşile Dönüş Projesi” bir geri dönüşüm eğitim programıdır. Proje katı atıkların öz niteliklerini kaybetmeden yerinde ayrıştırılması ve bunun bir yaşam biçimi haline getirilmesi üzerine tasarlanmıştır. Farklı sanat disiplinlerinden yararlanıldığı eğitim programında, çocukların hayatlarına dokunarak farkındalık oluşturmak, onlar aracılığıyla aile bireylerine ve yakın çevrelerine ulaşmak hedeflenmektedir. Bu süreçte öğrenci ve velilere, evsel katı atıkların yerinde ayrıştırılması ve geri dönüşümü konusunda atölye eğitimleri verilecektir. Yaşayarak öğrenme üzerine kurulu atölyelerde çocuklar kendilerini sanat yoluyla ifade etme fırsatı bulacak, yaratıcılıkları gelişecek ve böylelikle kalıcı öğrenme ortamı sağlanacaktır.

Sürekli tüketime dayalı bir hayat biçiminin dayatıldığı bir çağda çocukların hayatında geri dönüşümü görünür ve anlamlı hale getirelim, “atıklar üzerinde ne yapabiliriz”i düşünmelerine yardımcı olarak “tüketici” değil, onları “üretici” kılalım. Zaten tüm çocuklarda var olan renkli ve yaratıcı doğayı zedelemeden sanatın renkli ve yaratıcı yanıyla buluşturalım, bunu yaparken de gitgide soluksuz kalan dünyamıza bir nefes olalım diyerek;

8 farklı atölye ve 1 sergiden oluşan “Yeşile Dönüş ” projesine tüm çocuklarımızı davet ediyoruz.