Kağıt toplayıcıları, belediyenin sigortalı işçisi oldu
Çankaya’da başka bir çözüm: Kağıt toplayıcıları, belediyenin sigortalı işçisi oldu.
Ankara’daki kâğıt toplayıcıları, Çankaya Belediyesi’nin başlattığı proje kapsamında, geri dönüşüm işçisi oldu. Sokakta çalıştığı dönemde birçok problemle karşılaştığını anlatan kâğıt işçileriyle konuştuk.
Ankara’daki kâğıt toplayıcılarının çoğunluğunu, ekonomik güçlükler başta olmak üzere birçok nedenle yaşadığı yerden ayrılarak Başkent’e göç eden insanlar oluşturuyor. Kendi çabalarıyla sağladıkları araçlarla kentin kâğıtlarını seyyar bir şekilde toplayan kâğıt toplayıcılarının bir kısmı artık Çankaya Belediyesi’nin anlaştığı firmalarda geri dönüşüm işçiliği yapıyor. Böylece kâğıt toplayıcıları, belediye güvencesi altında çalıştıkları için koşullarının geçmişe göre daha iyi olduğunu ifade ediyor.
1990’lı yıllarda siyasi nedenlerle Hakkâri’den ayrılarak Ankara’ya gelen Hacı Karaman uzun yıllardır sokaklarda kâğıt toplayarak yaşamını sürdürüyor. Ankara’ya yerleştikten sonra öğrencilik yıllarından itibaren yaz tatillerinde kâğıt topladığını ifade eden Karaman, “9-10 yaşlarından beri kâğıt toplayıcılığıyla uğraşıyorum” diyor. Geçmişte çok ağır şartlarda çalıştığını belirten Karaman, “Gece yarılarına kadar çalıştığım için sokaklarda birçok olumsuz durumla karşılaşıyordum. Şimdi ise belediyenin verdiği güvence sayesinde rahat ettim” dedi. Antep’ten ekonomik koşullar nedeniyle Ankara’ya göç etmek durumda kalan ve beş yıldır kâğıt toplayıcılığı yapan Kemal Ozanoğlu ise “Kâğıt toplamakta güçlük çekiyordum. AVM’ler, marketler kâğıtlarını vermemek için ellerinden geleni yapıyordu” diye konuştu.
CİDDİYE ALINMAYA BAŞLADIK
Bağımsız çalıştığı dönemlerde kötü davranışlarla karşılaştığını vurgulayan Ozanoğlu, kâğıt toplamak için kullandığı aracın belediye armalı olmasının ciddiye alınmasını sağladığının altını çizdi. Belediyenin kâğıt toplayıcıları için sağladığı imkânların iyi hissettirdiğini söyleyen Ozanoğlu, “Geçmişte kâğıtları toplarken hırsızlık suçlamasına bile maruz kaldım. Artık bu tarz sıkıntılar yaşamıyorum” ifadelerini kullandı.
YAŞANABİLİR KENTLER BIRAKALIM
Çankaya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Kudret Altuntaş, kâğıt toplayıcıları ile ilgili hayata geçen proje hakkında BirGün’e şunları söyledi:
“Bu projeyi toplumsal ve sağlıklı kentler kapsamında ilk defa biz başlattık. Tonlarca kâğıt, karton, plastik, metal ve cam gibi ürünleri geri dönüştürerek büyük tasarruflar sağladık. Fakat ilçe belediyesi olduğumuz için projeyi büyütmekte zorlanıyoruz. Bakanlık inisiyatif alıp dönüşüm tesislerini yaygınlaştırmalı. Dünyanın doğal kaynaklarının hızla tüketilmesine karşı geri dönüşümü büyütüp geleceğe yaşanabilir kentler bırakmalıyız.”
Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’nden Dinçer Mendillioğlu da derneğin kurulduğu 2013 yılından itibaren kâğıt toplayıcılarının emeğinin karşılığının ‘mesleki bir forma’ kavuşturulması için çabaladıklarını dile getirdi. Mendillioğlu, “Projenin sosyolojik, ekonomik ve ekolojik yönleri var. Kaçak olarak değerlendirilen kâğıt toplayıcıları artık bir meslek icra ediyorlar. Bu proje okyanusta bir damla fakat yaygınlaşması gerekli” dedi.
Haber: MAHİR BAĞIŞ
Add Comment