Bir Profesör Neden Çöp Konteynırında Yaşar?
Sürdürülebilir yaşam konusu 21. yy’ın gündemini oluşturuyor. Karbon salınımı ve fosil yakıt tüketiminden kaynaklı sorunlara bir de ademoğlunun bitmek tükenmek bilmeyen tüketim davranışı eklenince karşımıza vahim bir tablo çıkıyor.
Ekolojik politikalar gelişmiş ülkelerde gündem maddesi haline gelebilirken, ülkemiz gibi ekonomik dinamosu ağır sanayi ile işleyen az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde bu çaba kişisel eylemlerden öteye gidemiyor. Ancak kabul etmemiz lazım ki kapitalist düzen için iyi bir çark dişlisi sayılacak birçok kişi de şehri terk etmiş, özellikle Ege bölgesinde daha yaşanılabilir bir dünyanın tohumlarını ekme gayretine girmiş durumda…
Ülkemizde ekoloji diyince akla ilk gelen ya su şişelerin mavi kapağını toplamak oluyor ya da çöplerimizi materyaline göre ayırmak… Ancak sürdürülebilir yaşam bunların çok daha ötesinde…
Austin Texas’ta Biyoloji Profesörü olan Dr. Jeff Wilson, aklına gelen bir fikirle aslında insanoğlunun kendisine dayatılanlar karşısında çaresiz kalmadığına güzel bir örnek oluşturuyor. Büyük bir atılımla varını yoğunu satıp bir çöp konteynerine taşınan Wilson, amacını ise şu şekilde açıklıyor: “Ortalama bir Amerikan evinin %1’i büyüklüğündeki bir alanda, ortalama harcadığı su ve elektriğin %1’ini tüketerek iyi bir hayat sürdürülebilir mi?”
Konteynerine taşınalı iki ay olan profesör, kendisine güzel, farklı ve az ihtiyaçtan oluşan bir yaşam alanı oluşturmuş. Eski evinin lüksünden vazgeçtikleri ise dünyaya ve geleceğe bıraktığı bir hazine değerinde…