Sera Gazını Kontrolsüz Azaltmak, Artırmak Kadar Tehlikeli
Şu anda birçok ülke sera gazlarını kesmek için ciddi birçok adım atarken, bilim insanları çok önemli bir noktanın dikkate alınması gerektiğini söylüyor. Eğer sera gazlarının miktarı kontrolsüz bir şekilde azaltılırsa (ki istenen durum sera gazlarının salımını biran önce azaltmak) bunun sonuçları insanlık için çok büyük bir felakete sebep olabilir: Açlık
Geçtiğimiz günlerde CS journal Environmental Science & Technology adlı bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmada, karbon salımının kesilmesi dolaylı yollardan da olsa yeryüzündeki birçok insanı aç bırakabilir.
Daha önceki çalışmalarda iklim değişikliği sebebiyle besin tarlalarının üretim kapasitesinin azaldığı tespit edilmişti. Sera gazlarını kontrol altına almak ise (bu şekilde mevcut tohum ve üretilen gıda oranı korunabilir) şu anda en iyi yol olarak gözüküyor. Sera gazlarını kesmek ise birçok yönden olumsuzluk yaratacaktır.
Hepimizin bildiği üzere biyoyakıtların üretildiği çimler ve bitkiler normal tarım yapılan alanlarda yetişirler ve artan biyoyakıt üretimi sonrasında gıda tarımına dayalı birçok tarımsal alan bu şekilde kullanılacak. Ki bu da daha az tarımsal gıda demek. Ayrıca karbon tutucuların maliyetlerini de halk karşılayacağı için bu gıdaya harcanması gereken paranın aile bütçesinde düşürülmesi anlamına geliyor. Yani daha az gıda alınacak.
Tomoko Hasegawa ve arkadaşları birçok modelleme kullanarak çalışmalarını gerçekleştirdiler. Çalışmaların ana noktası şuydu: Karbon salımının aniden kesilmesi veya azaltılması insanlık üzerinde ne gibi bir tehlikeler veya faydalar doğurabilir?
Yapılan analizler sonucu görüldü ki, karbon salınımı düzenli olarak azaltılması (kontrollü bir şekilde) yerine aniden ve hızla azaltılırsa dünyadaki açlık sorunu şu andakinden çok daha vahim noktalara ulaşabilir.
Referanslar ve İleri Okuma
Bu makale “American Chemical Society. “Cutting carbon emissions could have indirect effects on hunger.” ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150610111133.htm (accessed June 18, 2015).” kaynağındaki makalenin çevirisi baz alınarak hazırlanmıştır.
Tomoko Hasegawa, Shinichiro Fujimori, Yonghee Shin, Akemi Tanaka, Kiyoshi Takahashi, Toshihiko Masui. Consequence of Climate Mitigation on the Risk of Hunger. Environmental Science & Technology, 2015; 150602131135007 DOI: 10.1021/es5051748
Kaynak; Fizikist