İklim değişikliği etkisine dayanamayacak 5 gıda

[:tr]Termometre göstergelerine bakacak olursak, küresel ısınmanın büyük ölçüde etkisini hissettirdiğini görebiliriz. İklim değişikliği; tahıl, sebze ve meyve gibi gıda üretimi için gerekli şartların sağlanamamasına neden oluyor.

Sevdiğimiz besinleri tüketmeye devam etmek istiyorsak, karbon salınımı konusunda daha çok endişelenmeye başlamamız gerekiyor. Her ne kadar bir gece de olmayacak olsa da, gezegendeki iklim değişiklikleri temel gıda maddelerinin büyüme döngüsünü etkileyecek. İklim değişikliği ve tarım ilişkisini, sıcaklık ile savaşamayacak 5 besin maddesini ve onların eksikliğinin bizi nasıl etkileyeceğini Illinois Üniversitesi’nden Prof. Gerald C. Nelson’dan öğrenelim.

Patates

Etkilenen bölgeler: Özellikle Hindistan, ayrıca gezegenin büyük bir kısmı

Patates kızartması sadece sivilceli ergenler tarafından tüketilen bir yiyecek olarak görülse de aslında hepimizin sıkça tükettiği bir besin. Nelson, patatesin yenilen kısmı olan yumrunun büyümeye başlaması için düşük gece sıcaklığına ihtiyaç bulunduğunu belirtiyor. Küresel ısınmanın getirdiği sıcaklık farkları nedeni ile patates üretiminde büyük oranda azalma görülüyor. Ayrıca küresel ısınma üretimi etkileyecek nitelikte haşere oluşumuna ve bitki hastalıklarına yol açıyor.

patates

Arabica kahvesi

Etkilenen bölgeler: Latin Amerika (Nikaragua, Meksika, Honduras, Guatemala)

Kahve yetiştirme sürecinde sıcaklık ve yükselti iki önemli konu olarak öne çıkıyor. Nelson“Kahve yetiştiriciliği için belli bir sıcaklık aralığı gerektiğini biliyoruz, üreticiler daha önceleri dağlara çıkıp üretim alanı yaratıyordu ancak bir noktada bu seçenek yetersiz olmaya başladı” diyerek üretim şeklinin zorlaşmasına vurgu yapıyor.

Özellikle Orta Amerika bölgesinde yetiştirilen Arabica kahve ılıman iklim koşullarında yetişiyor. Bu nedenle son dönemde küresel ısınma ile birlikte gelen değişken hava koşulları kahve üretimine zarar veriyor. Ayrıca yağış miktarındaki artış, bitki tohumunun toprağa tutunmasını engelliyor.

Arabica kahvesi

Elma

Etkilenen bölgeler: Amerika ve Japonya

Nelson; elmaların kış aylarında vernelizasyon sürecine ihtiyaç duyduklarını, soğuk süresinin kısalmasının elma ve kiraz gibi ağaçlarda daha büyük problemler ortaya çıkaracağını belirtiyor. Ürün miktarının zarar görmesinin yanı sıra elde edilen ürünün kalitesinde de düşme görüleceği Japon araştırmacılar tarafından öngörülüyor.

Son 40 yılda elmanın yumuşaklığı ve tatlılığı artarken, kaliteli elmada aranan düşük şeker oranı ve gevrek tat kaybediliyor.

elma

Makarnalık buğday

Etkilenen bölgeler: Amerika, Kanada, Çin, Hindistan, Rusya, Avustralya

Küresel ısınmanın, özellikle kuru makarna üretiminde kullanılan durum buğdayı üzerinde ulusal ve uluslararası etkisinin büyük olması bekleniyor. Son 50 yıldaki 1 derecelik bir sıcaklık değişimi mahsul veriminde yüzde 5,5 oranında bir azalışa neden oluyor. Sıcaklık artışının yıllar boyunca devam edeceğinin öngörülmesi nedeniyle, 2050 yılında ekin veriminde yüzde 25’lik bir düşüş bekleniyor. Ayrıca yağış miktarında görülen azalma da üretilen buğday miktarını azaltıyor.

bugday

Pirinç

Etkilenen bölgeler: Pirinç yetiştirilen tüm bölgeler

Sıcaklığın etkilerine bakıldığında, pirincin yaşam döngüsü de tehlike altında görünüyor. Nelson’un belirttiği üzere gece sıcaklıklarının yükselmesi pirincin çiçek açma aşamasında problem yaratıyor ve tohum oluşumu gerçekleşemiyor. Bu doğrudan ısınma konusuna ek olarak, yükselen deniz seviyeleri birçok pirinç tarlasının su altında kalmasına neden oluyor ve suyun tuzluluk seviyesinde görülen bozulma pirince zarar veriyor. Küresel ısınmanın getirdiği kuraklık, daha düşük üretime ve pirinç fiyatlarında artışa yol açıyor.

pirinc

Kaynak: Thrillist [:]