COP21 İçin Canlı Hava Kirliliği Haritası Uygulaması

 

BM İklim Değişikliği Zirvesi Paris’de devam ederken, sağlık ve refah için çevreci yazılımlar yapanPlume Labsdünyadaki hava kirliliğini canlı gösteren haritası (World Air Map)‘nın çıkacağını duyurdu.

airmap

Bu veri devrimi, politikacılara hava kirliliğini durdurma imkanı sağlarken, kamuya da yaşam alanlarının kontrolünü yeniden ele geçirme konusunda yardımcı olabilecek nitelikte. Plume Laboratuarları tahmin edilebilir modeller oluşturmak için, dünyadaki iki yüzden fazla metropol bölgesindeki kirlilik seviyesini saatlik olarak tahmin eden açık veri ve veri bilimlerini kullanarak, günde onbir bin istasyondan yarım milyon çevresel ölçüm verisini biraraya getiriyor. Eylül 2015’te tanıtılan Plume’un Air Report aplikasyonu saatlik hava niteliği tahminleri sayesinde kirlilikten mağdur olanlara kendilerini koruma ve bundan kaçınma şansı veriyor.

Plume Laboratuvarları, üst düzey yapay zeka ve makine öğrenimi gibi veri bilimleri ve teknolojilerinden yararlanarak, şu an istasyonlarda görüntülenmeyen bölgeler dahil dünyanın her yerindeki saatlik hava kirliliği seviyesini tahmin edebiliyor. Bu modeller aynı zamanda kentsel bölgelerdeki tahminlerin kesinliğini güçlendirmeye katkıda bulunarak, hava kirletici maddelerin uzun mesafedeki taşınma hareketlerini de tahmin edebiliyor.

World Air Map çevresel bilgilere ulaşımı demokratikleştirmeye yardımcı olarak, bu ileri teknolojiyi kullanıcıların elinin altına veriyor ve onu her an ulaşılabilir kılıyor. Özellikle izleme ağlarını işletmeyen ülkelerde, görünmez fenomen olan hava kirliliği sorununu somutlaştırarak farkedilmesini sağlıyor. Hava sorununu daha ulaşılabilir kılarak aynı zamanda iklim aktivizmini ve dünya liderlerinin COP21 görüşmeleriyle azaltmayı hedeflediği zararlı emisyonların farkedilmesini de destekleyecek gibi görünüyor.

Plume Laboratuvarlarının topladığı canlı kirlilik verilerinin daha şimdiden çok büyük etkileri oldu. Şirketin veri platformu, Mart 2015’te Paris’in Fransız Hükümeti’nin hava kirliliğini durdurmak adına arabaların yarısını yoldan kaldırmasına sebep olan, PM 2.5* yoğunluğunun Pekin’inkini geçtiğindeki muazzam kirlilik durumunun saptanmasına yardımcı oldu.

Plume Laboratuvarları, COP21’in ”İklim Değişikliği Karşıtı Veri” hakkında organize ettiği bir yan etkinliğinde World Air Map (Dünya Hava Haritası)‘i tanıttı. Bu veri devriminin çevremizi geliştirmeye nasıl yardım edebileceğini sergilemek adına çok farklı zeminlerden (BM, Fransız Başbakanlık Ofisi, Paris City Hall, sivil toplum kuruluşları, yeni başlayan kuruluşar) konuşmacılar ulaşılabilirlik, kentsel girişimcilik, kirlilik ve iklim değişikliğine karşı seferberlik adına veri bazlı çözümleri sunmak için toplandı.

*PM 2.5: Özellikle akciğer sağlığı açısından riskli , havadaki 2.5 mikrometreden daha düşük çaplı kirli parçacıklar.

Haberin  İngilizce Orijinali

Haber: JD Sullivan

Çeviri: Binnaz Çiftçi