Ölen yavru deniz kaplumbağasının midesinden 104 plastik parçası çıktı
Florida’da karaya vuran yavru bir deniz kaplumbağasının midesinden 104 plastik parçası çıktı. Uzmanlar, yosunlara yapışan plastik parçalarını yiyerek doyduklarını sanan yavru kaplumbağaların açlıktan öldüğünü belirtiyor
ABD’nin Florida eyaletinde karaya vuran ölmüş bir yavru deniz kaplumbağasının midesinden 104 adet plastik parçası çıktığı açıklandı. Avuç içine sığacak boyuttaki yavru kaplumbağa, bulunduğunda ölmek üzereydi ve tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Bu yıl denizde mikroplastik yedikten sonra açlıktan ölen en az 12 kaplumbağayla karşılaştıklarını belirten Floridalı uzmanlar, “İnsanlar plastik almaya son vermedikçe sorun sona ermeyecek” uyarısını yaptı.
Gumbo Limbo Doğa Merkezi, ölen yavru deniz kaplumbağasının ve midesinden çıkan plastik parçalarının fotoğrafını Facebook’ta paylaştı.
CNN’e konuşan Gombo Limbo Doğa Merkezi’nden kaplumbağa rehabilitasyon uzmanı Emily Mirowski, bulduklarında yavrunun çok zayıf ve güçsüz olduğunu söyledi: “Gerçekten iç parçalayıcı. Ama bu bizim yıllardır gördüğümüz bir şey. Nihayet bu görüntüyü başka insanlar da görebildiği için memnunuz ve farkındalık yaratmasını umuyoruz.”
Her yıl mart-ekim arası yumurtadan çıkan yavruların, ‘sargassum‘ denilen gezgin büyük yosunlara yüzüp ilk birkaç yılı bunların arasında yaşadığını anlatan Mirowski, “Sorun şu ki, okyanusları doldurup taşan plastik atıklar bunlara yapışıp kalıyor. Tüm mikroplastikler deniz yosunlarına yapışıp kalıyor ve yavru kaplumbağalar bunları yiyecek sanıyor. Midelerindeki plastiğin verdiği doluluk hissi yüzünden kendilerini tok sanıyorlar. O yüzden hayatta kalmak için ihtiyaçları olan beslenmeyi yapmıyorlar.”
CNN, bu yıl yumurtadan çıktıktan birkaç hafta sonra karaya vuran onlarca yavru kaplumbağanın merkeze getirildiğini ve hepsinin midelerinde plastik bulunduğunu belirtti. Plastik tüketimi yüzünden yetersiz beslenen ve güçten düşen kaplumbağaların karaya vurmasının çok yaygınlaştığı, bu yüzden Floridalıların buldukları kaplumbağaları rehabilitasyon için bırakmaları amacıyla merkezin dışına kutular konulduğu aktarıldı. Bu kaplumbağalardan bazılarının hayatta kaldığını, ama çoğunun çok zayıf ve güçsüz oldukları için kurtarılamadığı kaydedildi.
Kaplumbağa rehabilitasyon uzmanı insanların plastik satın almayı durdurmadıkça ve plastik atıkları düzgün şekilde bertaraf etmedikçe bu sorunun sona ermeyeceğini belirterek şunları kaydetti:
İlk üretilen plastik parçası hala dünyada bir yerde
“Geri dönüşüm yetmez, plastiğin gündelik kullanımdan tümüyle kaldırılması lazım. İlk günden beri üretilmiş her plastik parçası hala dünya yüzünde bir yerde. Asla ortadan kalkmıyor, sadece daha küçük parçalara bölünüyor.”
Add Comment