14 Yaşındaki Korkusuz Aktivist

“Sesimi kesmek için her şeyi yapabilecek multi-milyon dolarlık bir endüstriye karşı duran ve harekete geçen 14 yaşında bir çocuğum.”

Xiuhtezcatl Martinez fosil yakıt tüketimini durdurmak için harekete geçmiş ve şimdiye dek yaşına rağmen önemli adımlar atmış ünlü bir aktivist. Çevreci hip-hopçı kimliğiyle Earth Guardians ismi verilen genç aktivist platformunun başını çekiyor kendisi. Şimdiye dek BM‘de konuşan, kendi TED konuşmasını gerçekleştiren, National Geographic ile projeler yürüten bu genç adam üstüne bir de hip-hop yapıyor ve kendi jenerasyonuna ulaşmanın türlü yollarını deniyor.

Xiuhtezcatl Tonatiuh aktivist eko rapper 2

“En büyük mücadele insanları değiştirmek için verilmeli. Gezegeni kurtarmak için değil… Çünkü gezegenin kurtarılmaya ihtiyacı yok, bizim var!” diyerek eğer sorunları görmezden gelmeye devam edersek sonuçların sorumlusunun bizzat bizler olacağını da hatırlatıyor Martinez.

Xiuhtezcatl Tonatiuh aktivist eko rapper 1

2013 yılında A.B.D. başkanı Obama tarafından Toplum Hizmeti Ödülü’ne layık görülen 14 yaşındaki Martinez çok küçük yaşlarından beri doğal yaşama sıkı sıkıya bağlı. Aztek geleneğine göre yetiştirilen Martinez henüz “aktivist” sözcüğü var olmadan önce bölgede doğayı koruyan, ancak ve ancak doğayla birlikte var olabileceğinin farkında olan yerlilerin torunu olarak; 6 yaşında küresel çevre krizine karşı bilgilenmeye başladı. Onlarca farklı çevre örgütüyle çalıştı. Naylon torbaların kullanımına para cezası getirmek için bölgesinde mücadeleler verdi.

Bütün dünyadan gençleri etraflarında farkındalık sağlamanın ötesinde harekete geçirmek isteyen Martinez projeler yürütmeye devam ediyor. Kendisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, konuşmalarına, video kliplerine göz atmak isterseniz şuraya bakabilirsiniz.

 

Kaynak: Nolm.us